Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

maanantai 18. tammikuuta 2016

Opetussuunnitelmatyö Riihimäellä

Rehtorin työn ohella olen toiminut noin vuoden päivät Riihimäen opetussuunnitelmatyön koordinaattorina.
Tämän kertainen postaus on kaupungin tiedottajan Anna Availan laatima. Hänen kanssaan juteltiin aiheesta ja Anna taitavasti kokosi kokonaisuuden helposti luettavaan muotoon:

Tutustu ja kommentoi uutta opetussuunnitelmaa
Uuden perusopetuksen opetussuunnitelman oppiainessisältötyö on nyt tehty. Syksyllä käyttöönotettavaa opetussuunnitelmaa voi kommentoida 19.2. asti Pedanetissä. Pedanetistä löytyy opetuksen oppisisällöt eli mitä opetetaan 1–2, 3–6 ja 7–9 vuosiluokilla . Lisäksi Pedanetistä kerrotaan laaja-alaisemmin siitä, miten opetus syksystä alkaen muuttuu.
Nyt mahdollisuus vaikuttaa
Uuden opetussuunnitelman kommentit voivat koskea kokonaisuuksia tai yksityiskohtia. Jo nyt kommentteja on annettu esimerkiksi siihen pitäisikö alakoulujen antaa joulutodistuksia tai millainen arviointi on sopiva. Kommentointiaikana suunnitelman tehneet työryhmät lukevat kommetteja ja vastaavat niihin tarpeen mukaan.
-Juuri nyt on tärkeää saada erilaisia kommentteja oppilailta, huoltajilta ja opettajilta, mutta myös päättäjiltä ja yleensäkin riihimäkeläisiltä, kertoo opetussuunnitelmatyötä kouluissa koordinoiva Eija Lohilahti.
Pedanettiin voi rekisteröityä kuka vaan, rekisteröityminen on helppoa. Rekisteröitynyt käyttäjä voi kommentoida suunniteltuja sisältöjä Pedanetissä hiihtolomaan saakka: https://peda.net/ >OPS 2016 >Riihimäen seudun OPS 2016 >Riihimäki OPS 2016 > perusopetus>oppiainessisältötyö). Kommentointiajan päätyttyä työryhmät perehtyvät kommentteihin ja tekevät oppisisältöhin tarvittavia muutoksia maaliskuun loppuun mennessä.
Elokuussa alkaa suunnitelman toteutus
Uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön elokuussa. Opettajat voivat toteuttaa suunnitelmat monella eri tavalla. Uusien suunnitelmien myötä opetus muuttuu positiivisesti: opetus on osallistavaa ja oppiminen osallistuvaa.
-Nyt on tehty runko. Ensi vuonna jatkuu valinnaisten ja oppimiskokonaisuuksien suunnittelu. Joka tapauksessa opetussuunnitelma elää aina, luonnehtii Lohilahti.
Riihimäen kouluissa otetaan uudet opetussuunnitelmat käyttöön syyslukukauden alkaessa 2016. Sivistyslautakunta hyväksyy ne loppukeväällä 2016.
Lue lisää syksyllä julkaistusta tiedotteesta: Uudet opetussuunnitelmat käyttöön syksyllä 2016:http://www.riihimaki.fi/uudet-opetussuunnitelmat-kayttoon-syksylla-2016/
Lisätietoja
Eija Lohilahti
ops-koordinaattori
040-3304510