Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

maanantai 14. marraskuuta 2016

Kuulumisia syksyn varrelta

Tänä syksynä kouluasioita on ollut mediassa enemmän kuin koskaan. Onhan se hyvä, että kouluasioista puhutaan ja että niitä pidetään esillä, mutta liika on liikaa. Aamun lehteä ei miltei uskalla avata, sillä siellä luultavasti taas kerrotaan mitä koulussa pitäisi tehdä ja miten toimia.

Kyllä me tiedetään, antakaa meille työrauha.

Uusi ops on ihan taatusti otettu käyttöön joka koulussa. Kaikki ei kuitenkaan muutu kerralla, vaan muutoksia tapahtuu pikku hiljaa eri alueilla. Kun tämä eka lukuvuosi on saatu pakettiin, voidaan katsoa taaksepäin ja huomata, että tulipas tehtyä monta juttua erilailla kuin ennen.
Välillä pidetään ihan tavallista peruskoulua, ei muuteta mitään. Opetellaan työrauhaa ja ahkeraa työskentelyä. Muistutetaan läksyistä ja pidetään kokeita.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet vedettiin ensimmäistä kertaa läpi nyt lokakuussa. Seuraavalle kerralle täytyy muistaa paremmin miettiä arvioinnin toteuttamista ja ennakkosuunnittelua. Hienosti saatiin toteutettua eri-ikäisten oppilaiden ryhmiä, valinnaisuutta ja oppilaiden omia ideoita. Ilmiöt, joita käsittelimme olivat Hyvä olo koulussa ja Seitsemän veljestä. Puukoululaisten suunnittelema Lasin tarina toteutuu keväällä.

Rehtorilla on ollut enemmän töitä kuin ennen. Työaika ei riitä, vaikka olen yhtä nopea ja tehokas kuin ennenkin. Aikaa vievät henkilöstöön liittyvät kysymykset, oppilashuollolliset palaverit ja todella monet erilaiset kyselyt ja koulutukset, jotka liittyvät uuteen opsiin. Tästäkin voisin huomauttaa: onko kaikki koulutus pakko järjestää juuri nyt, voisiko ensi vuodellekin jättää jotain :)

Parhaillaan on työn alla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatiminen. Koostimme opetushallituksen kyselystä oman tiivistetyn versiomme. Niiden pohjalta laadimme kehittämiskohteet ja lopputulos kootaan yhdelle paperille. Teemme vielä ilmaisutaidon oppilaiden kanssa aiheesta visuaalisen prezi-koosteen: tällä viikolla valokuvataan tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kuvia. Laitan nämä jakoon myöhemmin tänne blogiinkin.

Nyt soi kello ja alkoi välkkä. Yksi reksin työpäivän tärkeimpiä juttuja siis käsillä: opettajien kohtaaminen.

Hyvää syksyn jatkoa kaikille blogini lukijoille!