Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

tiistai 10. syyskuuta 2013

Sisäänsuojautumisharjoitus

Koulutalojen turvallisuuskansioita päivitetään parhaillaan. Kansiossa on laaja yleinen osuus, joka on jokaisessa Riihimäen koulussa samansisältöinen. Tätä laajaa kouluturvallisuuden tietopakettia täydennetään sitten talokohtaisilla turvallisuuskäytännöillä; Patastenmäen koulussa kolmen eri talon omilla osuuksilla.

Tänä vuonna olemme miettineet erityisesti koulumme sidosryhmien kanssa tehtävää työtä turvallisuusnäkökulmasta katsoen. Tietävätkö kaikki koulutiloja käyttävät miten toimia äkillisessä vaaratilanteessa? Vastaus on, että eivät tiedä.
Tehtävänämme on tiedottaa, valvoa, korjata, turvata, harjoitella, ohjata ja opastaa. Nämä tehtävät kuuluvat kaikille, sillä turvallisuus kuuluu kaikille, kukaan ei voi ulkoistaa itseään kouluturvallisuudesta. Ei opettaja, rehtori, oppilas, huoltaja, ip-väki, ruokapalvelu, hammashoitaja...

Uusina asioina koulun turvallisuustoimintaan tuli tänä vuonna kaksi juttua. Ensimmäinen niistä on ns. turvakävely: opettaja oppilaineen kävelee koulurakennuksessa reitin, jonka varrelta löytyy poistumistiet, hätäsammutuspisteet, kuulutuslaitteet yms. Tarkoitus ei ole, että oppilaat niitä välttämättä koskaan käyttäisivät, mutta tietoisuus siitä, että ne ovat olemassa, lisäävät osaltaan turvallisuuden tunnetta.

Toinen uusi asia on sisäänsuojautumisharjoitus. Tänään se toteutettiin Tiilikoululla. Kesken välitunnin tuli rauhallinen kuulutus, jossa pyydettiin oppilaita välittömästi tulemaan sisään ja menemään suoraan omaan luokkaansa oman opettajan luokse. Kengät jalassa.
Kuulutus aiheutti hämmennystä, mutta todella ripeästi, mutta rauhallisesti kuulutusta toteltiin. Luokissa tietenkin selitettiin että kyseessä oli harjoitus mahdollista vaaratilannetta varten. Esimerkkinä käytettiin onnettomuutta läheisellä ratapihalla.

Turvallisuusasioilla ei saa pelotella. Niistä pitää puhua niin, että ne muodostuvat osaksi turvallista kouluarkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti