Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Rehtorin kevätjuhlapuhe


Kevätjuhlapuhe, Tiilikoulu                                                  29.5.2012

Äsken lauletun Pekka Simojoen Jäähyväiset -laulun sanat koskettavat meitä jokaista tänä päivänä. Kaikki me aikuiset täällä toivomme teille lapsille turvallista matkaa. Turvaa ja levollista oloa, rauhaa ja hyväksyntää, hyviä olosuhteita siihen, että uskaltaa elää ja oppia, uskaltaa asettaa itselleen tavoitteita ja pyrkiä eteenpäin.
Onnellinen on se ihminen, joka saa levollisena olla oma itsensä, tietäen että lähellä pidetään huolta ja rakastetaan.

Kouluvuosi on kohta päättymässä, 190 päivää työtä, oppimista, kasvamista ja kasvattamista takana. Tuloksia on tullut, nyt täällä kevättä juhlivat koululaiset ovat paljon isompia ja osaavampia kuin elokuussa uuden kouluvuoden alkaessa.

Taidot ja tiedot eivät lisäänny itsestään. Tarvitaan hyviä opettajia ja aikuisia näyttämässä ja opettamassa ja kasvattamassa. Tarvitaan innokkaita oppijoita, jotka ovat valmiita tekemään työtä. Ja tarvitaan yhteistyötä kodin ja koulun välillä.
Mielestäni  Tiilikoulussa on tehty tänäkin vuonna hyvää työtä koululaisten kanssa, kiitos kaikille siitä. Kiitos opettajille, ohjaajille, koulun henkilökunnalle. Kiitos vanhemmille ja vanhempainyhdistyksen aktiivijäsenille. Ja kiitos teille oppilaat, teidän kanssanne on mukava tehdä työtä.

Eilen olimme 5A –luokan oppilaiden kanssa retkellä. Rehtori pääsi tutustumaan hänelle täysin uuteen alueeseen, scoottaukseen. Olin kyllä vain katsojana ja valokuvaajana, ihan turvallisuussyistä J
Aikamoisia taitureita rampillatemppuilijat olivat. Ja todellakin voidaan olla varmoja, ettei näitä taitoja ole opetettu koulussa! –Mehän olemme itse asiassa tehneet kaikkemme kieltääksemme moisen hauskanpidon välitunneilla.

Kiellot ja säännöt ja rajat tuntuvat tylsiltä ja tyhmiltä. Kaikkien sääntöjen ja ohjeiden takana on kuitenkin vain yksi asia: suuren oppilasjoukon turvallisuus. Kaikkea ei kielletä, eikä ohjeita anneta vain määräämisen halusta, vaan halusta pitää huolta. Me välitämme joka ikisestä oppilaasta ja haluamme luoda turvallisen koulupäivän ihan jokaiselle.


*** 


Lasten suusta kuulee yleensä parhaat lohkaisut. Anna 7v on sanonut näin:
”Joskus juhlan jälkeen tulee toinen juhlapäivä. Ei kukaan oikeastaan tiedä miksi se tulee, mutta ollaan vain iloisia ja lomalla, eikä turhaan kysellä.”

Kesäloma on vielä ihan kokonaan edessä. Haluan toivottaa kaikille oikein hauskaa, iloista, aurinkoista, rentouttavaa kesälomaa. Aikaa tärkeiden ja rakkaiden ihmisten seurassa, aikaa vain olla ja laiskotella, aikaa nähdä uusia paikkoja, aikaa kerätä voimia uutta kouluvuotta varten. Elokuussa tavataan, nenänpäät ruskettuneina J Ja viidesluokkalaiset, viekää Harjunrinteelle mukananne sitä energiaa ja elämäniloa mitä teidän joukkonne on pullollaan! Turvallista matkaa.

Puheeni päätökseksi vielä  Pekka Simojoen  erään toisen laulun sanat:

Koulu on loppu,
ja elämä alkaa:
poissa on hoppu ja niuhotus muu.
Reksi saa hyppiä taas tasajalkaa,
vaan meiltä nyt oppi ja työ unohtuu.
On loma, pitkä ihana loma,
lämmin loputon loma.
Nyt se vihdoin alkaa saa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti