Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Suru

Viikonlopun kammottavat uutiset ja se hirveä todellisuus. Hyvinkään, naapurikaupunkimme, suru-uutiset yöllisestä ampumistragediasta koskettavat syvästi.

Mielessä taas kerran kysymys, miksi ikinä tällaista tapahtuu. Miksi ikinä Jokela, miksi ikinä Kauhajoki, miksi ikinä Orivesi, miksi ikinä kukaan ampuu toisia ihmisiä. Nyt ei ammuttu koulussa, mutta se ei muuta tapahtumien järkyttävyyttä, kyse on taas kerran nuorista ihmisistä ja elämästä.

Tämä on siis jo neljäs kerta lyhyen ajan sisällä, kun kouluissa puhutaan turvallisuudesta ja pelkäämisestä. Kun koulun aikuisten pitäisi osata antaa vastaukset lasten kysymyksiin, vastata siten että pienen ihmisen pelko ja hämmennys pienenee. Kerta kerran jälkeen luottamus turvallisuuteen heikkenee.

Toisen kouluampumistapauksen jälkeen otin yhteyttä eduskuntaan ja kansanedustaja Timo Heinoseen. Kerroin hänelle, että mielestäni kouluihin tarvittaisiin kolme asiaa: terveydenhoitaja, erityisopettaja ja resurssiopettaja. Kolme aikuista lisää joka taloon, aikuisia, joilla olisi aikaa kuunnella, joiden luokse olisi helppo mennä. Näin voitaisiin auttaa pahasta olosta kärsivää lasta, olisi enemmän toivoa siitä, ettei paha olo jää sisään ja kasva suureksi; niin suureksi, että se saattaa purkautua kamalin lopputuloksin. Lisäisin tähän vielä sen, että oppilashuoltotoiminnassa on myös oltava väkeä: kuraattorien ja psykologien tehtävä on tärkeä, erityisesti silloin, kun koulu kokee riittämättömyyttä oppilaiden auttamisessa.

Taidan ottaa uudelleen yhteyttä. Rahaa on löydyttävä siihen, että aidosti ja oikeasti voidaan puhua varhaisesta puuttumisesta ja auttamisesta. Nykyresurssit eivät riitä.

Surunvalittelut kaikille, joiden elämä on muuttunut tänä viikonloppuna. Voimia ja viisaita sanoja opettajille, jotka maanantaina vastaavat oppilaiden kysymyksiin.


1 kommentti:

  1. Valitettava totuus ainakin yhdessä itä-uudenmaan kunnassa on se, että koululta vaaditaan aivan älyttömiä säästöjä. Opettajat palaa loppuun, eikä se ainakaan palvele lapsia ja nuoria. Miksi vain raha ratkaisee???

    VastaaPoista