Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

tiistai 20. marraskuuta 2012

Perhe neuvolassa

Kävin tutustumassa kaupunkimme perheneuvolaan, siellä oli avoimet ovet.
Itseasiassa Patastenmäen koulusta oli edustava delegaatio, mukana olivat minun lisäkseni terveydenhoitaja, erityisopettaja ja erityisluokanopettaja.

Saimme esittelyn siitä miten perheneuvola toimii, miten ensimmäiseen puheluun vastataan, miten tutkimusjakso etenee, miten pyritään hoitamaan koko perhettä ja siihen liittyvää yhteisöä.

Koulun ja perheneuvolan yhteistyöstä keskustelimme paljonkin. Nykyisen lainsäädännön mukaiset salassapitosäännökset kun vaikuttavat siihen, ettei kukaan oikein uskalla sanoa tai kysyä mitään keneltäkään. Ettei vaan rikota lakia. Tämä on joskus johtanut kummallisiin tilanteisiin, joissa eri tahot pyörivät omaa ympyräänsä ja lapsiparka pomppii paikasta toiseen kertoen samoja asioita aina vain uudelleen.

Jokainen vauvaperhe tottuu siihen, että neuvola on paikka, jossa käydään ja kannattaa käydä. Joku juopa kasvaa koulun alettua, perheneuvolalla on joidenkin korvissa maine ikävänä laitoksena, jossa arvostellaan perhettä ja sen tapaa toimia. Näin ei tietenkään ole; perheneuvolasta saadaan neuvoja arjen erilaisiin pulmatilanteisiin.

Perheneuvolan psykologi ja sosiaalityöntekijä kehottivat koulua ja opettajia suosittelemaan perheneuvolayhteydenottoa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, heti kun pienikin huoli herää. Valitettavasti tänä päivänä perheet yrittävät sinnitellä viimeiseen asti yksin ja sitten kun apua vihdoin haetaan, tilanne on jo niin paha, etteivät mitkään keinot meinaa riittää.
Psykologi kehotti myös opettajia rohkeasti soittamaan perheneuvolan työntekijöille, jos huoli oppilaasta herää, ja tuntuu siltä että tarvitsisi asiantuntijan näkemystä. Tätä mahdollisuutta ei varmastikaan ole tarpeeksi käytetty.

Tietenkin asialla on kääntöpuolensa... Kaupungin perheneuvolassa on työntekijävaje, eikä kaikkia pystytä heti auttamaan. Mutta yhtään puhelua ei jätetä kuuntelematta, eikä avunpyyntöä huomioimatta. Näin he lupasivat.

Tästä löytyy linkki Riihimäen perheneuvolan sivuille:

Riihimäen perheneuvola

2 kommenttia:

  1. Tärkeää asiaa! Juuri tällaista saisi vieläkin enemmän kuuluttaa kaikelle kansalle. Matalalla kynnyksellä hakemaan apua ja varhaista puuttumista - ja maailma paranisi kummasti.

    Meille tulee perheneuvolan johtaja kunnan uuden psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa esittäytymään oppilashuoltoryhmässä joulukuussa. Odotan innolla hyvää yhteistyötä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matalaa kynnystä ainakin mainostettiin nyt kovasti. Toivottavasti kaikki rohkaistuvat hakemaan apua "liian aikaisin".

      Poista