Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

tiistai 3. joulukuuta 2013

Pisa romahti

Olen iltapäivän seurannut PISA-tutkimuksen tulosten julkistamista ja analysointia. Keskustelupalstojakin.

Tulosten romahtaminen, tai no, huonontuminen ei ole pelkästään huono asia. Ne pysähdyttävät miettimään mitä koulussa voisi tehdä toisin.

Minulla on ollut jo kauan mielessä kolme keinoa, joilla saataisiin monta kouluongelmaa ratkaistua. Lähetin näistä joskus jopa viestin kansanedustajalle, joka vastasi takaisin, että hienoja ajatuksia, mutta...

Tässä ne kuitenkin taas ovat. Ratkaisuja perusteluineen.

1. Luokkakoot pienemmiksi
Oppilasmäärän ehdoton yläraja olisi mielestäni 18 oppilasta. Tällöin opettajalla olisi aikaa paneutua kunkin oppilaan asioihin ja etsiä sopivia opetusmenetelmiä ja antaa oppilaille heidän tarvitsemaansa tukea. Tai hän ehtisi huomioimaan lahjakkaita oppilaita niin, etteivät nämä turhautuisi koulunpenkissä niin valtavasti.

2. Terveydenhoitaja joka kouluun
Monilla oppilailla on elämässään henkistä ja fyysistä turvattomuutta, mikä väistämättä vaikuttaa siihen, ettei pysty koulussakaan olemaan saatika oppimaan. Nämä oppilaat tarvitsevat oppilashuollollista tukea. Mikä olisikaan helpompaa, kuin mennä juttelemaan koulun omalle terveydenhoitajalle, joka auttaisi ja hoitaisi lapsen asioita. Ja opettajalle jäisi aikaa opettaa.

3. Resurssiopettajat vakinaisiksi
Riihimäen kaupunki on saanut muutaman vuoden ajan hankerahaa ryhmäkokojen pienentämiseksi. Hieno juttu. Hankkeet loppuvat aikanaan, ja resurssiopettajien (samanaikaisopettajien) työpanos tullee kouluilta katoamaan, ellei jollain ihmeen kaupalla saada aikaan lisää virkoja näille koulutetuille opetusalan ammattilaisille.  He osaltaan pienentävät opetusryhmien kokoja tai auttavat ja tukevat oppilaita.

No. Jos nämä toteutuisivat, niin moni asia loksahtaisi kohdalleen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti