Tervetuloa rehtorin koulublogiin!

Blogin tarkoitus on kertoa kouluasioista rehtorin näkökulmasta. Blogissa on kuvauksia ja kuvia koulun arjesta, rehtorin näkemyksiä pedagogiikasta ja pohdintoja kasvatuksellisista aiheista - ja aiheen vierestä.

torstai 7. joulukuuta 2017

Juhlapuhe Suomi100

Suomi100
Itsenäisyysjuhlan juhlapuhe
5.12.2017
Riihimäen Urheilutalo


Arvoisa juhlaväki, hyvät kunniavieraat.

Osoitan puheeni teille kunniavieraille, eli kaikille täällä oleville lapsille.
Kun Sinä kasvat ja vanhenet, huomaat että kaikki vanhat asiat alkavat kiinnostaa yhä enemmän ja enemmän. Millaista oli ennen, mitä kaikkea historia pitääkään sisällään, mitä vaikutuksia sata vuotta sitten tehdyillä päätöksillä on tämän päivän elämään?

Mutta ei se sinua tänään kiinnosta, eikä pidäkään!
Tänään sinun pääsi täyttyy ajatuksista, jotka liittyvät tulevaisuuteen. Mikähän minusta tulee isona? Onko sellaista ammattia vielä keksitykään? Onko totta, että kohta meillä on oikeasti käytösä autoja, jotka kulkevat ilman kuljettajaa? Pääsenköhän minä avaruusmatkalle turistina? Oppiiko robotti lukemaan ihmisen ajatuksia, tuntemaan myötätuntoa?

Sata vuotta sitten meillä Suomessa ja Riihimäellä asui ja eli ihan tavallisia ihmisiä. Heistä juuri kukaan ei ole enää elossa, mutta muistoissa ja puheissa saattaa vilahtaa Aune-mummu, tai isoeno-Erkki. Näiden ihmisten elämänvaiheista voi olla vielä merkkejä jäljellä: joku on rakentanut talon, joka on vielä pystyssä. Joku taas teki jotain niin merkittävää, että on saanut oman patsaan kaupungin puistoon.

Mitähän sellaista sinä tulet tekemään, että sitä muistellaan vielä Suomi200-vuotta –juhlissa? Ei voi tietää, vielä.

Sadan vuoden itsenäisyyden aikana Suomen erityispiirteet ovat pysyneet ennallaan: meillä on aina ollut kaunis ja puhdas luonto. Meillä ollaan aina oltu sinnikkäitä, sisukkaita ja ahkeria. Jos on tullut eteen ongelmia, niihin on keksitty ratkaisuja.
Pidetään huolta, että nämä suomalaisuuden tunnuspiirteet säilyvät: suojellaan ja arvostetaan luontoa ja sen kauneutta, ei anneta laiskuudelle valtaa, vaan ollaan ahkeria, oppivaisia ja kekseliäitä edelleen.

Te arvoisat kunniavieraat rakennatte tulevaisuuden Suomea. Te pidätte tulevaisuudessa huolta meistä vanhoista ihmisistä, te keksitte uusia innovaatioita ja ratkaisuja, te huolehditte siitä että kaikki kaunis pysyy. Ja teidän lapsenne rakentavat taas uutta omalla vuorollaan.

Mikä suomalaisuudessa on tärkeää? Mitä tärkeitä asioita meidän tulee pohtia, kun elämme satavuotiaassa Suomessa?
Tärkeää on tuntea historia ja sen vaikutus meihin, ajatuksiimme ja tekoihimme.
Tärkeää on arvostaa tätä hetkeä ja huomata lähellä oleva toinen ihminen.
Tärkeää on suunnata katse kohti tulevaa, sillä tulevaisuudessa kaikki on mahdollista. Ihan kaikki.

Onnea satavuotias Suomi ja Suomen tulevaisuuden tekijät!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti